Tale til bystyrets budsjettmøte 19 des 2018

Det gamle året går mot sin avslutning og et nytt år står på trappene. Og i bystyret er vi i gang med den årlige budsjettdebatten der mer eller mindre ingenting blir flyttet og det meste er bestemt på forhånd.

Det som er spennende med dagen i dag er vinklingen de ulike partiene velger når de skal betone sine satsninger.
Og for egen del har jeg ikke tenkt å gå særlig inn på vår koalisjons prioriteringer, det vil gruppelederne gjøre etterpå. Utover at jeg synes det er godt budsjett med en god sosial profil.
Jeg har lyst til å snakke om politisk samarbeid, god tone, politiske diskusjoner og utviklingen i sosiale medier. Samt litt om hva 2019 trolig bringer oss.
For det har endret seg noe det siste året i Kristian by og i landet forøvrig. Tonen i sosiale medier har endret seg. Den er blitt røffere og hardere. Det er blitt greit å sette på caps-lock’en og hamre løs på tastaturet. Skrive ting man aldri ville ha sagt ansiktet til ansikt.
Så kan det se ut som denne endringen er kommet for å bli. Kanskje blir det verre også i årene fremover. Samtidig må jeg si følgende: Det er lov å snakke ordentlig til folk og politikere, også på sosiale medier.
Midt oppe i det kjenner jeg også på en glede over tonen her i bystyret. Jeg kan snakke med alle gruppelederne. Formannskapsmodellen gjør at vi innimellom finner flertall på tvers av partigrenser og koalisjoner. Det er en styrke.
Ja det er ofte gode og friske politiske diskusjoner. Det er gode innlegg og mange gode replikker. Og kjennetegnet er anstendighet. Det er ryddighet. Og det er respekt.
Og innimellom dukker det opp en Kjell Landmark som med en god porsjon humor evner å si følgende: «Jeg hadde lyst til å si at den og den er en idiot, men det ville jeg aldri ha sagt for da ville ordfører ha klubbet meg.». Sånt må være lov.
Og dette har jeg lyst til å takke bystyret for. For seriøsiteten som dere alle viser i debattene.
Og for at vi kan snakke sammen.
Dette er en styrke for landet vårt. Og vi husker historien om våre ungdomspolitikere som dro til vår vennskapsby Rajshahi og politikerne der de ikke forsto hvordan disse norske politikerne fra ulike partier faktisk kunne være i samme rom. Og enda verre drikke kaffe sammen.
Dette skal vi faktisk være takknemlige for. Selvsagt kan det av og til også i Norge være harde replikkvekslinger, men det er veldig sjelden at det er hat og ond retorikk.
Dette og det norske demokratiet, kjenner jeg faktisk takknemlighet overfor
Og i dag og i bystyret generelt, la det være tøffe og gode politiske diskusjoner om sak. Men jeg er veldig takknemlig for at en er saksorientert og ikke på person. Det skal dette bystyret ha skryt for.
Så må vi nok leve med at de sosiale mediene er kommet for å bli. Men det må være lov å oppfordre til at: Det går an å angripe en sak på en skikkelig måte uten å være ufin eller gå på person.
Det var det jeg ville si om sosiale medier og den debatten
Så vil jeg snakke litt om neste år. Hva venter oss i 2019?
Jo det er siste året gamle Kristiansand er egen kommune. Men det virker som om sammenslåingen gjøres på en god måte og er godt i rute.
Det er valgår i 2019. Det blir spennende. Hvem blir de 71 nye bystyrerepresentantene i Nye Kristiansand?
Og det kommer til å bli renteøkninger. Den neste allerede i mars ser det ut til. Det kommer til å bli dyrere å bo i Norge. Det får konsekvenser for mange.
Det blir spennende med Brexit, med handelsavtaler, med tollbarrierer og verdenshandelen. Alt dette kommer til å påvirke oss
Det blir spennende med politiske saker som
byggestart for kunstsiloen, trolig i april,
hvor containerhavna ender?,
hvordan det blir med skolestrukturen i Vågsbygd? Og mange flere saker.
Har lyst til å avslutte med å ønske oss en god debatt i dag i gamle Kristiansand og i dette bystyrets aller siste budsjettdebatt.
Takk