Noen tanker etter NRKs Brennpunkt dokumentar

Det har kokt i sosiale medier de siste to døgnene. Og jeg har lyst til å si innledningsvis at jeg synes dokumentaren var veldig bra. Jeg mener at dette er fakta og sannhet som kommer frem. Det skal vi alltid ønske velkommen

Det støtter jo også opp rundt det jeg påsto i fjor sommer, nemlig at flere har tjent så mye at der har hatt råd til bygge hus i Romania. FAFO-forsker Anne Britt Djuve sa den gang at hun mente det var svært usannsynlig at dette kunne stemme.
Spørsmålet jeg stiller meg nå er om tilstandene vi har sett i Bergen også gjelder Kristiansand? Svaret mitt er et klart nei på flere av punktene. Vi har for eksempel ikke grunnlag for å si at det har foregått prostitusjon hos oss. (siste rapportering jeg har om at dette har foregått er ca 7 år gammel). Dette blir også bekreftet av kommunens folk som har oversikt over dette. Når det gjelder pillesalg, så er svaret ja. Vi har også hatt dette i Kristiansand. Det er godt dokumentert. Men, jeg synes byens dyktige og gode politistasjonssjef Ole Hortemo sa det bra i dagens FVN: «For meg er det viktig å si at vi ikke bruker ressurser på etniske grupper, vi bruker ressurser på kriminelle individer.» Og det bringer meg over til spørsmålet om et eventuelt tiggerforbud. Mitt syn er, som det har vært hele tiden; «Det må aldri bli forbudt å kunne be andre mennesker om hjelp». Samtidig så opplever jeg at det ikke er bærekraftig å tigge. Det bør ikke være en jobb å være tigger. Kanskje er tiden derfor nå endelig moden for at vi sier følgende: Slutt å gi til de som tigger i Markens. Gi heller pengene til organisasjonen «Fra Tiggerkopp Norge» på dette kontonummeret. (2801.43.13186) Pengene vil da bli brukt blant de som virkelig sliter i nettopp det området som de fleste tilreisende fra Romania kommer fra.
For vi skal ikke slutte å hjelpe. Jeg ser at enkelte har uttalt at bystyret burde trekke tilbake de 220.000 vi har bevilget til en ny markedshall i Carbunesti. Jeg sier tvert i mot. Dette er knallbra anvendelse av pengene. Det å hjelpe i Romania er veldig bra. Og det er nå god vind i seilene for dette arbeidet. Jeg har selv vært der og sett. Kjære du som leser dette. Fattigdommen blant enkelte er stor. Veldig stor! Derfor jobber vi nå på flere fronter. Forhåpentligvis blir den nye markedshallen ferdigstilt i Carbunesti rundt 1 .juni. Denne vil bidra til at fattige i området kan selge sine varer hele året, i vind, regn og sol. Videre er jeg kjempeglad for at sykehuset vårt har gitt brukt utstyr som kan komme sykehuset i Carbunesti til gode. I går fikk jeg også melding fra NAVs hjelpemiddelsentral om at de kan gi gamle rullestoler. Uka før påske hadde jeg besøk av en forretningsmann fra Carbunesti som sier han kan stille tomter og bygninger til disposisjon dersom vi kan få til design av ullprodukter i Carbunesti og dette vil gi arbeid til fattige romfolk. Jeg hadde med meg ordføreren i Carbunesti på krabbefiske utenfor Flekkerøya i oktober. Han sier at kommunen kan stille med mengder av gratis ull, dersom vi kan få til et designprosjekt knyttet til dette. Videre håper jeg man får vind i seilene i et prosjekt som kan gjøre at romfolk får incentiver for å sende barna sine fast på skolen. For utdannelse og arbeid er veien ut av fattigdom. Og det bringer meg over til mitt siste punkt. Brennpunkt pekte kun på status. Nemlig at noen gjør kriminalitet i Bergen. Men hva med en runde på årsakene? Hva med å kikke på en folkegruppe som har vært i Europa i minst 1200 år som har vært slaver langt inn i moderne tidsalder. Her mener jeg det hviler et ansvar på hele Europa. Så kan vi etter Brennpunkt sette oss tilbake og si. «Det var det vi trodde, få de ut av landet!» Eller vi kan reflektere litt dypere, se litt på bakgrunnen. Og forstå at her er det mange i en folkegruppe som opplever utenforskap, er marginalisert, blir holdt utenfor skole og arbeidsliv. Disse vil vi hjelpe! Samtidig vet vi selvsagt at alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Skandinaviske byen kan «adoptere» hver sin rumenske by. Og vi er heldigvis godt på vei. Oslo, Bergen og Kristiansand er allerede godt i gang med dette via ulike prosjekter. Det er bærekraftig, fremtidsrettet og kan være med å løfte mennesker opp.